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ISSUE: New construction at the replacement site. 
 
The cost of constructing a new business building on the vacant replacement property is 
a capital expenditure and is generally ineligible for reimbursement as a reestablishment 
expense. In those rare instances when a business cannot relocate without construction of 
a replacement structure, a displacing agency may request a waiver of Part 24.304(b)(1) 
under the provisions of 49 CFR 24.7.  An example of such an instance would be in a rural 
area where there are no suitable buildings available and the construction of a 
replacement structure will enable the business to remain a viable commercial operation.  
If a waiver is granted, the cost of constructing the new building will be considered an 
eligible reestablishment expense subject to the $25,000 statutory limit on such payment. 
 
ISSUE: Displacee occupies a shell structure. 
 
All of the costs listed under 49 CFR 24.304(a) are eligible if considered actual, reasonable 
and necessary for the operation of the business. In markets where existing and new 
buildings are available for rental (and sometimes for purchase), the buildings or the 
various units available within the buildings often have only the basic amenities such as 
heat, light, and water, and sewer available.  These buildings or units are shells.  The cost 
of a building (shell) is not an eligible expense because the shell is considered a capital 
real estate improvement (a capital asset).  However, this determination does not 
preclude the consideration by an acquiring agency of certain modifications to an 
existing replacement business building.  Eligible improvements or modifications up to the 
amount of $25,000 may include the addition of necessary facilities such as bathrooms, 
room partitions, built-in display cases and similar items, if required by Federal, State or 
local codes, ordinances, or simply considered reasonable and necessary for the 
operation of the business. 
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ISSUE: Costs incurred in complying with OSHA and other code requirements at the 
replacement location (where the business was not subject to the requirement at 
the displacement property because of a "grandfather" provision). 

 
Modifications to personal property mandated by Federal, State or local law, code, or 
ordinance which are necessary to reassemble or reinstall the personal property or adapt 
it to the replacement structure, the replacement site, or the utilities at the replacement 
site are eligible for reimbursement under subsection 24.303(a)(3).  The modifications 
authorized by this subsection must be clearly and directly associated with the 
reinstallation of the personal property and cannot be for general repairs or upgrading of 
equipment because of the personal choice of the business owner.  Finally, the 
expenditures for authorized modifications must be reasonable and necessary.  Costs for 
repairs, modifications, or improvements to the replacement real property due to the 
requirements of laws, codes, or ordinances can only be paid under 49 CFR 24.304(a)(1) 
and are limited to the $25,000 maximum payment under this subsection.  Any costs in 
excess of $25,000 are ineligible. 
 
ISSUE: The nature, character, or type of business established after displacement is 

different from the business displaced by acquisition. 
 
A change in a displaced business does not affect eligibility for actual, reasonable, and 
necessary reestablishment expenses incurred in reestablishing a business.  In some 
instances, it is not economically feasible to relocate a particular business operation and 
a change in the nature, character, or type of business may be the most practical 
solution for the business operator. Expenditures of funds for reestablishing the business 
must be reviewed for acceptability.  Costs of new or used equipment purchased to serve 
the changed business operation are not eligible for reimbursement as reestablishment 
expenses.  Similarly, general repairs or improvements to the replacement property made 
to the structure because of the personal choice of the business operator are ineligible.  
The costs of utility upgrades and necessary and reasonable modifications to the real 
property to accommodate the changed business may be eligible when properly 
supported.  All reestablishment payments are limited by the $25,000 statutory maximum. 
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