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REPLACEMENT HOUSING VALUATIONS - FHWA Guidance 
 
Excerpts from FHWA Q&A and Non-Regulatory Supplements 
 
ISSUE: Computing a replacement housing payment when a higher and better use 

is indicated [49 CFR 24.401(c)(2)]. 

In computing a replacement housing payment for an owner-occupant whose 
residential property to be acquired is appraised for a higher and better use (usually 
as if vacant), the acquisition cost of the displacement dwelling used in the 
computation is the value of the dwelling occupied by the owner plus the value of 
that portion of the acquired land representing a typical residential lot for the area. 
The dwelling and land values are based on the Agency’s approved appraisal. 
 
ISSUE: Use of properties that are not decent, safe, and sanitary as a basis for a 

replacement housing payment [49 CFR 24.403(a)]. 

In situations where there are limited comparable replacement properties, displacing 
agencies may base a replacement housing payment on an available property 
having minor DS&S deficiencies, provided that the deficiencies can be easily 
corrected for a nominal amount. Use of non-DS&S properties with minor deficiencies 
should be primarily limited to situations where a windfall or excessive expenditure 
can be avoided and/or in situations where housing of last resort would otherwise be 
needed to relocate the displaced person into comparable housing. The payment 
computation should reflect the cost to correct the deficiency. Such housing should 
not be used to meet the “make available” requirement of Section 24.204(a) in the 
case of a forced displacement. 
 
ISSUE: Major exterior attributes [49 CFR 24.403(a)(2)]. 

Alternate methods of determining the replacement housing payment cannot be 
used in cases where the comparable replacement dwelling lacks the major exterior 
attribute of the displacement dwelling. Section 24.403(a)(2) requires that the value 
of the attribute be subtracted from the acquisition price of the displacement 
dwelling for purposes of computing the payment if the comparable replacement 
dwelling lacks the major exterior attribute.
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ISSUE: Computing a replacement housing payment for a displaced person who 
relocates to a previously owned property [49 CFR 24.401(c)(4) and 
49 CFR 24.403(c)(6)]. 

When a displaced person relocates to a previously owned dwelling, or retains the 
displacement dwelling and moves it to the remainder or to a previously owned site, 
“current fair market value for residential use” will be used as the basis for 
determining the cost of the replacement property, rather than “historical cost.” It is 
not expected that an expensive or sophisticated appraisal report be secured to 
determine the current fair market value of the pre-owned property. A minimum 
valuation method may be used by the agency for determining the value of the 
property. The agency should ensure that its valuation is reasonable and 
supportable, as its determination could be appealed under 49 CFR 24.10. 
 
ISSUE: Housing Subsidies. 
Paragraph (7) in the definition of comparable replacement dwelling requires that a 
comparable replacement dwelling for a person who is not receiving assistance 
under any government housing program before displacement must be currently 
available on the private market without any subsidy under a government housing 
program. Public housing unit may qualify as a comparable replacement dwelling 
only for a person displaced from a public housing unit; a privately-owned dwelling 
with a housing program subsidy tied to the unit may qualify as a comparable 
replacement dwelling only for a person displaced from a similarly subsidized unit or 
public housing; a housing program subsidy to a person (not tied to the building), 
such as a HUD Section 8 Existing Housing Program Certificate or a Housing Voucher, 
may be reflected in an offer of a comparable replacement dwelling to a person 
receiving a similar subsidy or occupying a privately-owned subsidized unit or public 
housing unit before displacement. 

 
However, nothing in this part prohibits an Agency from offering, or precludes a 
person from accepting, assistance under a government housing program, even if 
the person did not receive similar assistance before displacement. However, the 
Agency is obligated to inform the person of his or her options under this part. (If a 
person accepts assistance under a government housing program, the rental 
assistance payment under Sec. 24.402 would be computed on the basis of the 
person’s actual out-of-pocket cost for the replacement housing.) 
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ISSUE: Cost effective methods of providing comparable replacement housing. 
The use of cost effective means of providing comparable replacement housing is 
implied throughout the subpart. The term “reasonable cost” is used here to 
underline the fact that while innovative means to provide housing are encouraged, 
they should be cost-effective. Section 24.404(c)(2) permits the use of last resort 
housing, in special cases, which may involve variations from the usual methods of 
obtaining comparability. However, it should be specially noted that such variation 
should never result in a lowering of housing standards nor should it ever result in a 
lower quality of living style for the displaced person. One example might be the use 
of a new mobile home to replace a very substandard conventional dwelling in an 
area where comparable conventional dwellings are not available. Another 
example could be the use of a superior, but smaller decent, safe and sanitary 
dwelling to replace a large, old substandard dwelling, only a portion of which is 
being used as living quarters by the occupants and no other large comparable 
dwellings are available in the area. 
 
ISSUE: Recomputation of Replacement Housing Payment offer based on new 

comparable after the expiration of the 90-day notice [49 CFR 24.204(a)]. 

The replacement housing payment offer can be recomputed whenever the 
comparable dwelling used to compute that replacement housing payment offer is 
no longer available. The agency should not recompute a replacement housing 
payment offer solely because the 90-day notice has expired if the displaced person 
has, in good faith, made a commitment or has expended significant time and effort 
to find replacement housing based on the original offer. However, if the displaced 
person has not made a good faith effort to find replacement housing, a 
recomputation of the replacement housing payment offer, if warranted by current 
market conditions, would be appropriate after a reasonable period of time. If the 
recomputation results in a lower payment offer, the agency must document its 
support and justification for the revised offer to avoid appearing coercive. 
 
ISSUE: Cultural lifestyles. 
Even if it is “culturally” a part of the lifestyle for six children to share a bedroom, it 
would not be acceptable to base the computation of the replacement housing 
payment on a dwelling that would require the six children to share a bedroom. The 
comparable must reflect appropriate local housing codes or the requirements of 
24.2(f). Displaced persons would have to insist on non-DSS replacement housing and 
then the displacing agency would have to request a waiver of the DS&S 
requirements from the funding agency under 49 CFR 24.7. 
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ISSUE: Purchasing and occupying a motor home to meet the requirements for 
“spend to get.” 

A motor home or a boat capable of providing living accommodations may be 
considered a replacement dwelling if: 

(A) The motor home or boat is purchased and occupied as the “primary” place 
of residence, 

(B) It is located on a purchased or leased site and connected to all necessary 
utilities for functioning as a housing unit on the date of the displacing 
agency’s inspection, and 

(C) The dwelling, as sited, meets all local, State, and Federal requirements for a 
DS&S dwelling. (It should be noted that the regulations of some local 
jurisdictions will not permit the consideration of these vehicles as 
DS&S dwellings.) 

A motor home or a boat designed to provide living accommodations may also 
meet the requirement of renting a replacement dwelling if it is occupied as the 
“primary” place of residence and qualifies under (B) and (C) above. 
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